Bezglutenowe przekąski i słodycze

Bezglutenowe przekąski i słodycze

Posted On
Posted By Damian

Słodycze oraz przekąski są nieodłącznym elementem spotkań z rodziną lub znajomymi. Różnego rodzaju ciasta, chipsy, ciastka, orzeszki w cieście czy paluszki można znaleźć na stole podczas każdej imprezy. Co, jeśli prowadzimy dietę bezglutenową? Czy jesteśmy skazani na siedzenie przy stole z założonymi rękami?
Obecnie w sklepach można znaleźć bardzo dużo produktów bezglutenowych. Niemal w każdym supermarkecie można dostać bezglutenowe przekąski i słodycze (https://www.bee.pl/t/bezglutenowe-przekaski-i-slodycze). Chipsy, paluszki słone, ciasteczka, precelki i batony możemy kupić w wersji klasycznej, ale także w tej bez glutenu. Zazwyczaj mają one dobry skład, choć przed umieszczeniem produktu w koszyku, warto przeczytać etykietę. Niektórzy producenci wykluczają jedynie gluten, stosując jego zamiennik, a reszta składników niestety pozostawia wiele do życzenia. Lepiej wybierać te, które mają jak najmniej składników, nie zawierają oleju palmowego czy syropu glukozowo- fruktozowego.

Zamiast kupować bezglutenowe przekąski i słodycze, można przygotować je samemu w domu. Poniżej kilka inspiracji na wykonanie słodkich deserów i słonych przekąsek w wersji bezglutenowej.

Czekoladowe ciastka:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • szklanka dowolnego cukru lub słodzika
  • 100 g posiekanej dowolnej czekolady
  • 200 g ulubionych owoców (najlepiej pasują maliny).

W misce połączyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Wykładać łyżką na papier do pieczenia ciastka o średnicy ok. 3 cm w dość dużych odległościach, ponieważ ciastka nieco się rozleją podczas pieczenia. Pokrojone owoce ułożyć na ciastkach. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez 15 minut. Ściągnąć ciastka z blaszki dopiero po wystudzeniu.

Paluszki z solą i sezamem

  • szklanka mąki gryczanej
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki serka kanapkowego
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • sól gruboziarnista i sezam.

Wysypać na stolnicę lub blat suche składniki. Połączyć z pozostałymi składnikami, za wyjątkiem soli i sezamu. Zagnieść dokładnie. W razie potrzeby podsypywać mąką. Podzielić na nieduże kawałki. Zrolować na długi wałek i pociąć nożem na równe kawałki. Obtaczać każdy paluszek w soli lub sezamie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego na 150 stopni piekarnika. Piec przez 15 minut.

Bezglutenowy budyń czekoladowy

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wrzątku
  • 2/3 szklanki jogurtu
  • 40 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • łyżka ulubionego słodzika.

Do wrzątku wsypać przepłukaną kaszę jaglaną. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, przez ok. 15 minut, aż do chwili odparowania całej wody. Gorącą kaszę zblendować na gladką masę. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować jeszcze raz, do otrzymania masy przypominającej budyń.

Food obraz autorstwa jcomp - www.freepik.com

Related Post